Kobielatka kawowa (Araeocerus fasciatulus)

Kategorie: , ,


szkodniki_magazynowe_kobielatka_kawowa

Wygląd i rozwój kobielatki kawowej

Długość ciała 2,5-4,5mm, jaja długości 0,6-0,7 mm, żółtawo białe, połyskujące. Na powierzchni jaja punkty ułożone w podłużne linie. Larwa dorasta do 4,5-5 mm, kształtu łukowatego, pozbawiona odnóży, ciało pokryte długimi włoskami. Poczwarka do 4 mm długości, początkowo biała, potem w miarę rozwoju ciemnieje; na końcu odwłoka dwa wyrostki. Samica składa jaja (około 130-140 sztuk) w szczeliny produktów (najczęściej na nasionach kawy). Larwa wgryza się do wnętrza nasienia i tam przechodzi cały rozwój. Przepoczwarczenie odbywa się wewnątrz nasienia i chrząszcz wychodzi przez okrągły otwór. Dorosłe osobniki mogą żyć około 30 dni w pomieszczeniach wilgotnych. Rozwój jednego pokolenia w temperaturze 27°C i wilgotności względnej powietrza 100% kończy się po 29 dniach, w wilgotności minimalnej (60%) – 57 dni.

Jest szkodnikiem kawy

Szkodnik kawy, kakao i ziarna kukurydzy. Może żerować w innych nasionach, orzechach i roślinach leczniczych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.