Naścierwek rudoszyi (Necrobia ruficollis)

Kategorie: , ,


spo_nascierwek_rudoszyi

Ma brązowe nie tylko odnóża, ale też przedtułów oraz przednią część pokryw. Ten naścierwek jako pierwszy pojawia się przy padlinie. Chrząszcze jak i ich larwy można spotkać na produktach pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, mączka rybna, skóry, kości), rzadziej na serach, ale także na produktach roślinnych o wysokiej zawartości tłuszczu (kopra, nasiona rzepaku, słonecznik, kakao). Ponieważ jest stosunkowo rzadki, jego szkodliwość jest raczej niewielka. Początkowo polowały na owady (muchy, plujki, sernice) odżywiające się mięsem i padliną. Jednak szybko zauważyły, że produkt, które muchówki obsiadały, jest smaczniejszy od much i przystosowały się do korzystania z łatwo dostępnego i pożywnego pokarmu, jakim jest mięso.

Inspekcja

Jeśli naścierwki występują w pomieszczeniu, wtedy należy przeprowadzić inspekcję w celu znalezienia wszystkich miejsc, w których się rozmnażają. Mogą to być miejsca, gdzie znajduje się mięso, ser, karma psów i ich resztki, albo martwy gryzoń (!). Szczególnie dokładna inspekcja powinna być przeprowadzona we wszystkich pomieszczeniach, gdzie produkty (mięso, sery) są przetrzymywane w temperaturze pokojowej. Należy sprawdzić np. w magazynie wyrobów gotowych, czy przypadkiem tam nie znajdują się uszkodzone puszki lub słoje z mięsem. W zakładach mięsnych i serowarniach sprawdzić trzeba, czy w szczelinach podłogi i ścian nie kryją się poczwarki lub osobniki dorosłe szkodnika.

Zwalczanie naścierwków

Jeśli zakład jest wolny od szkodnika, to wtedy należy zrobić wszystko, aby nie przywlec go z przyjmowanym produktami. Stąd bardzo ważna jest prewencyjna inspekcja przyjmowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dokładnie należy sprawdzić opakowania zbiorcze, czy jego szczelinach, szparach i zagięciach nie ma poczwarek naścierwka. Palety drewniane, na których stwierdzono szkodnika lub jego ślady, należy poddać dezynsekcji.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.