Szubak dwukropek (Attagenus pellio)

Kategorie: , ,


skornikowate_szubak_dwukropek

Wygląd

Szubak dwukropek jest łatwym do rozpoznania szkodnikiem. Na środku czarno-brązowych pokryw znajdują się dwie widoczne gołym okiem białe plamki. Podobne do nich, ale mniejsze dodatkowe plamki znajdują się po bokach. Trzy małe plamki znajdują się u podstawy przedplecza. Szubak ma długość 3,5-6 mm. Samce można odróżnić od samic po wyglądzie czułków. U samców ostatni człon czułków jest silnie wydłużony, a u samic ostatni człon jest mały, ale za to dwa przedostatnie człony są większe niż u samca.

Rozwój szubaków

Samica składa około 50 jaj na produkty pokarmowe lub niedaleko od nich. Rozwój larw trwa bardzo długo, w warunkach pokojowych 1-2 lata. Larwy przechodzą w tym czasie 7-11 linień. Mają one charakterystyczny wygląd: są barwy brązowej, gęsto owłosione, z pęczkami długich włosów na końcu odwłoka, dochodzące do 9 mm długości. Przepoczwarczenie następuje jesienią, a zimują chrząszcze, rzadziej larwy. Owady dorosłe żyją krótko, a ich aktywność zależy od ilości energetycznych substancji tłuszczowych zgromadzonych w okresie larwalnym. Żyją krótko, kilka tygodni. W czasie swojego krótkiego życia samice muszą czym prędzej znaleźć partnera płciowego, aby nastąpiła kopulacja, a po niej składanie jaj. Rolę w odnajdywaniu płci pełnią feromony płciowe wydzielane przez gruczoły znajdujące się obok żeńskich narządów rozrodczych.

Wystepowanie szubaka dwukropka

Pospolicie zasiedla gniazda ptaków założone w szczelinach budynku i z nich przedostaje się do pomieszczeń inwentarskich, magazynowych i mieszkalnych. Dorosłe chrząszcze nie są szkodliwe. Żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym różnych roślin. Szkodliwe są tylko larwy. Larwy szubaka uszkadzają wełnę, futra, skóry, zbiory roślin i owadów, a także produkty paszowe i żywnościowe: wędzone i suszone mięso, suszone zioła, ziarno zbóż i nasiona strączkowych. W kurniku dużo jest piór, zalega w nim złuszczony oskórek ptaków, dlatego w kurnikach występują skórnikowate.

Zwalczanie szkodników na fermie drobiu

Przed przystąpieniem do zwalczania larw i dorosłych skórników i szubaków należy określić źródła porażenia. Mogą nim być gniazda ptaków, gniazda os lub szerszeni, martwe owady na parapecie, albo martwa mysz. Źródła te należy usunąć z pomieszczeń kurnika i jego okolic, po czym zniszczyć (spalić). Artykuły żywnościowe i pasze zaatakowane przez larwy skórników i szubaków nie nadają się do spożycia i należy je wyrzucić lub zniszczyć. Mniejsze partie cenniejszych pasz opanowane przez larwy i chrząszcze skórników oraz szubaków należy przetrzymać w temperaturze 52oC przez 20 minut lub wymrozić zaatakowane produkty w temp. -18oC przez 6 dni. W czasie ostrych zim można przechowywać te produkty w nieogrzewanych garażach, na poddaszu. Częste sprzątanie pomieszczeń i zabiegi higieniczne w kurniku znacznie ograniczają liczebność tych szkodników. Zalecam systematyczne korzystanie z odkurzacza przemysłowego. Przy sprzątaniu należy usuwać martwe owady z parapetów i innych miejsc, pajęczyny, resztki produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, mogące stanowić miejsce bytowania szkodników. W ten sposób ograniczymy larwom skórników i szubaków dostęp do pokarmu. Podczas prowadzenia akcji zwalczania gryzoni z zastosowaniem trutek należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne zebranie padłych szczurów i mysz w budynku inwentarskim i w jego okolicy. W martwych i zasuszonych gryzoniach skórnikowate chętnie się rozmnażają i rozwijają. Jeśli w obiekcie są zawieszone lampy owadobójcze, to należy ich tace regularnie opróżniać z martwych owadów, bo wabią szubaki i skórniki z okolicy. Gdy nie ma ptaków, w pomieszczeniach zasiedlonych przez skórniki i szubaki należy powierzchnie opryskać preparatami kontaktowymi, które należy nie zmywać (nie usuwać) z powierzchni opryskanej przez kilka dni. Trzeba jednak pamiętać, że larwy wielu skórnikowatych (np. szubaka dwukropka, skórnika słonińca) są mało wrażliwe na działanie wielu preparatów kontaktowych, dlatego zalecane są preparaty fumigacyjne, tzn. uwalniające pary substancji owadobójczej. W dużych pomieszczeniach bez ptaków przeprowadza się dezynsekcję preparatami do opryskiwania o działaniu kontaktowym. Zabiegi dezynsekcji należy zlecić firmie zajmującej się zwalczaniem organizmów szkodliwych, która wybierze odpowiednie produkty biobójcze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.