Zwalczanie gryzoni

Zwalczanie gryzoni (deratyzacja) – mysz domowa, szczur wędrowny, szczur śniady, mysz polna, mysz zaroślowa, nornik polny, nornica ruda, karczownik ziemnowodny.

Stosujemy integrowaną metodę zwalczania (IPM) gryzoni, ponieważ zwalczanie wyłącznie za pomocą preparatów chemicznych, bywa trudne. Trutka może być niewystarczająco atrakcyjna i gryzonie mogą jej nie pobrać w odpowiedniej ilości, gdy mają do wyboru różnorodny i smaczny pokarm pochodzenia zwierzęcego. Ponadto chemiczne środki do zwalczania gryzoni, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt domowych, dlatego powinny być używane z ostrożnością. Z tych powodów wdrażamy IPM i stosujemy jednocześnie:

  • metody sanitarne;
  • dbanie o szczelność obiektów;
  • mechaniczne metody zwalczania: chwytacze, pułapki, lepy;
  • chemiczne metody zwalczania szkodników za pomocą trutek w różnych formulacjach: pasty, kostki, gryzki,
  • kremy, trutki płynne, zatrute ziarna;
  • ocenę skuteczności ww. zabiegów.

Zwalczanie gryzoni jest regulowane Ustawą o porządku i czystości w gminach. Ustawa ta nakłada na właścicieli posesji obowiązek dokonywania okresowych akcji deratyzacyjnych. Zwalczanie gryzoni jest więc obowiązkowe.

Zwalczanie gryzoni jest regulowane Ustawą o porządku i czystości w gminach. Ustawa ta nakłada na właścicieli posesji obowiązek dokonywania okresowych akcji deratyzacyjnych. Zwalczanie gryzoni jest więc obowiązkowe.
img_zwalczanie_gryzoni

Gryzonie potrafią przystosować się do prawie wszystkich warunków środowiska. Charakteryzuje je wysoka płodność, naturalny spryt i zdolność przetrwania, co czyni je jednymi z najdoskonalszych zwierząt na ziemi.

Gryzonie korzystają z pięciu zmysłów niezbędnych im do przetrwania: węchu, dotyku, słuchu, wzroku i smaku. Dotyk jest szczególnym zmysłem, używanym m.in. za pomocą wibrysów – wyspecjalizowanych wąsów w okolicy pyszczka oraz włosów umiejscowionych pośród sierści. Dzięki nim gryzonie orientują się w ciemności, określają kształty i rozmiary napotkanych obiektów.

Gryzonie powodują straty żywności przeznaczonej dla ludzi przez zjedzenie, skażenie odchodami oraz fizyczne i mikrobiologiczne zanieczyszczenia. Gryzonie potrafią przenosić groźne dla ludzi zarazki: Salmonella spp, Listeria spp, Escherichia coli, Cryptosporidium parvum, Yersinia enterocolitica, Leptospira spp, Toxoplasma gondii, Hantaviruses i Dżumę.

Wszystkie gryzonie posiadają parę siekaczy, osadzonych w górnej i dolnej szczęce, rosnących przez całe życie, ścieranych regularnie podczas gryzienia. Prawie każdy produkt spożywczy może stać się celem gryzoni. Zniszczeniom mogą ulec również konstrukcje budynków, instalacje elektryczne i wodnokanalizacyjne. Dlatego też szczury mogą spowodować pożary i zalania w domach, budynkach mieszkalnych i innych lokalach gospodarczych.

Obecność szczurów i myszy w miejscach zamieszkania wywołuje także dużo stresu u ludzi o różnym wieku i pochodzeniu. Dlatego ryzyko uszczerbku zdrowia lokatorów jest większe niż ryzyko samej choroby.

ikonki_oferta_protokol_po_zabiegowy  Po każdej usłudze wystawiamy „Protokół pozabiegowy”.

Dane

ikonki_oferta_01 Usługa wykonywana jest w miejscu wskazanym przez klienta.
ikonki_oferta_02 Bydgoszcz, Toruń, Inowrocław, Grudziądz, Włocławek, Tuchola, Żnin, Nakło, Aleksandrów Kujawski, Radziejów, Lipno, Chełmno, Brodnica, Rypin, Sępólno Krajeńskie, Chełmno, Świecie, Gniewkowo.
ikonki_oferta_03 Od 1 do 3 dni.
ikonki_oferta_04 Zamówienia na usługę przyjmowane są pod numerem: 662 742 183

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.