Program zwalczania szkodników

Program Zwalczania Szkodników w obiektach zakładów przemysłu spożywczego zgodna z wymaganiami systemów HACCP, IFS/BRC, AIB.

img_program_zwalczania_szkodnikow_01

Występowanie szkodników w sektorach związanych z żywnością jest niedopuszczalne. Ich obecność wiąże się z licznymi zagrożeniami, wśród których możemy wymienić:

  • Szerzenie się chorób;
  • Zniszczenie własności;
  • Skażenie powierzchni roboczych i produktów żywnościowych;
  • Utrata reputacji;
  • Postępowania sądowe i likwidacja zakładu;
  • Słabe relacje wśród personelu.

HACCP to skrót angielskiej nazwy „Hazard Analysis and Critical Control Points”, co oznacza Analiza Zagrożeń i Krytyczne punkty Kontroli.

HACCP jest systemem kontroli, stosowanym jako pomoc przy zapewnieniu produkcji bezpiecznych produktów żywnościowych. Zakłada on systematyczną kontrolę wszystkich etapów procesu produkcyjnego żywności, aby przede wszystkim zapobiegać zagrożeniom, jakie mogą się w procesie pojawić.

img_podstrona_ikon_nasza_oferta_02

Celem wdrażanego przez naszą firmę Programu Zwalczania Szkodników jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, wstępu szkodników na teren zakładu i zredukowanie warunków, które mogłyby sprzyjać ich występowaniu. Proces wdrażania przebiega w 5 etapach:

img_program_zwalczania_szkodnikow_m01 Audyt zerowy – analiza wstępna, określenie miejsc i dogodnych warunków dla obecności szkodników, zlokalizowanie zaniedbań personelu mogących powodować zagrożenia;
img_program_zwalczania_szkodnikow_m02 Montaż urządzeń monitorujących;
img_program_zwalczania_szkodnikow_m03 Opracowanie indywidualnego Programu Zwalczania Szkodników w oparciu o procedury dotyczące eliminacji z naszego otoczenia wszystkich grup szkodników: gryzoni, owadów, ptaków, pajęczaków i ssaków oraz informacje z „Audytu zerowego”;
img_program_zwalczania_szkodnikow_m04 Szkolenie personelu – opracowanie planu szkoleń wewnętrznych dla pracowników zakładu;
img_program_zwalczania_szkodnikow_m05 Profesjonalna obsługa urządzeń monitorujących występowanie szkodników.

 

Monitorowane zwalczanie szkodników jest częścią Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP dla branży spożywczej, która jest warunkiem wstępnym dla procedur opierających się na systemie HACCP. Jako integralna część systemu, GMP powinna być prowadzona z właściwą starannością oraz właściwie udokumentowana.
Celem monitoringu aktywności szkodników jest:

img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m01 wykrycie szkodnika, jego identyfikacja gatunkowa i zlokalizowanie miejsc jego występowania;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m02 oszacowanie wielkości populacji szkodnika na podstawie odczytów z urządzeń monitorujących oraz oznak występowania;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m03 określenie wahań liczebności populacji w czasie i w terenie;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m04 określenie skuteczności działań korygujących, w przypadkach gdy stosowane metody nie przyniosły oczekiwanych efektów;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m05 określenie skuteczności wdrożonych procedur awaryjnych;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m06 wskazanie zaniedbań, które doprowadziły do występowania szkodników: dostępny pokarm (niewłaściwe składowanie odpadków), woda (kałuże), kryjówka (zbędne składowiska odpadków i rumowisko), itp.;
img_program_zwalczania_szkodnikow_02_m07 wskazanie decyzji, które wpłynęły na zmianę liczebności populacji szkodników i na skuteczność programu ich zwalczania.

 

ikonki_oferta_protokol_po_zabiegowy  Po każdej usłudze wystawiamy „Protokół pozabiegowy”.

Dane

ikonki_oferta_01 Usługa wykonywana jest w miejscu wskazanym przez klienta.
ikonki_oferta_02 Bydgoszcz, Inowrocław, Toruń, Tuchola, Świecie, Grudziądz, Chełmno, Brodnica, Wąbrzeźno, Rypin, Golub Dobrzyń, Lipno, Włocławek, Radziejów, Aleksandrów Kujawski, Mogilno, Żnin, Nakło, Sępólno Krajeńskie, Złotów, Piła, Wałcz, Chodzież, Oborniki, Wągrowiec, Gniezno, Słupca, Konin, Września, Koło, Kwidzyn, Starogard Gdański, Chojnice, Człuchów.
ikonki_oferta_03 Od 1 do 3 dni.
ikonki_oferta_04 Zamówienia na usługę przyjmowane są pod numerem: 662 742 183

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.